Monday, August 13, 2018

Who Am I - Kein System ist sicher (2014)



Radnja: Benjamin, mladi kompjuterski mag, je pozvan da pristupi grupi subverzivnih hakera koja želi da bude primećena globalno

Žanr: Kriminalistički / Drama / Misterija
Režija: Baran bo Odar
Glumci: Tom Schilling, Elyas M'Barek, Wotan Wilke Mohring...

U novijoj filmskoj industriji mnogo više se teži spektaklima, neočekivanim ninakrajpameti preokretima, tzv. šmekerskim završnicama gde jedna strana, a često i mi kao gledaoci ispadnemo ovce jer zaboga nismo niuludilu očekivali da će se to baš desiti. Ono što je najveći problem tih filmova je što ukoliko nemaju dovoljno dobre likove koji će nositi samu priču, ti tvistovi nemaju veliki impakt, a često umeju da učine čitavu priču besmislenom.
Ako uzmemo za primer Dežurne krivce, sjajnog Kevina Spejsija kao naratora, čuvenu priču o Kajzer Sozeu i ostale njuške koje taj film ima, dobijamo najbolji primer kako se to radi. Ovaj film pokušava nešto slično, ali je kilometrima daleko po kvalitetu od gore navedenog. Ono što pre svega fali ovom filmu su likovi.. Ne računajući glavnog o kome "saznajemo" nešto više svi ostali likovi su šablonski. Pokušali su da nam daju neke njihove karakteristike, ali to nikako nije dovoljno dobro urađeno. Pored toga kvalitet glume nije dovoljno dobar da bi ovakva priča pila vodu. Vide se i jasne impresije režisera prema određenim klasicima kao što su Fight Club, Matrix.. Ovaj film je uzeo od svega pomalo i smućkao u nešto što je na kraju ispalo jako prosečno.

Imamo scene gde grupica koju pratimo pokušava da impresionira svog sajber idola i pritom radi stvari koje su prilično glupe kako bi privukli pažnju. Ako im je cilj bio da nam daju duel između tih likova, moram reći da je to jako traljavo odrađeno, kao i sam rasplet tog nadmetanja. Sve vreme film pratimo kroz naraciju glavnog lika. Priča koju nam on priča je jako slabašna i tek donekle zanimljiva, ispunjena šablonskom ljubavnom pričom, plus opšte poznatom forom kako je od slabića nastao "heroj". Gledali smo to već, zar ne? E pa izgleda da nismo - kaže ovaj filmić.

E sad u određenom trenutku naša grupica radi jako zajebane stvari sa takvom profesionalnošću i lakoćom da se čovek zapita, da li to može očekivati od likova koje smo upoznali. Kasnije neke stvari budu jasnije, ali onda slobodno možemo reći da ti "zajebani" likovi, sa svojim "mogućnostima" traže jako glupo rešenje kako bi izbegli smrtnu presudu od ruske sajber momčadi( jerbo su oni zapravo zajebani) a o njima znamo izuzev toga šta?

Suma sumarum, Who Am I može da vam bude zanimljiv ako niste pogledali mnogo sličnih filmova i ako ne volite puno da mozgate o filmu. Za one sa višim kriterijumom to baš i nije slučaj. Ni sam nisam ogromno zakeralo i ne volim puno da sitničarim, ali pod uslovom da film ima dobru ideju. Sad to može zvučati kontradiktorno, jer su finese te koje zapravo često odvajaju vrhunske filmove od dobrih, ali kontam da razumete šta sam želeo reći. Zaključak je da je ovo ostvarenje ipak slabi prosek

Ocena: 6/10

No comments:

Post a Comment