Tuesday, August 14, 2018

Snatch. (2000)





Radnja: Beskrupulozni promoteri boksa, nasilni kladioničari, ruski gangster, pljačkaši amateri i navodni jevrejski druaguljar se bore za posed ukradenog dijamanta neprocenjive vrednosti

Žanr: Komedija / Kriminalistički
Režija: Guy Ritchie
Glumci: Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro...

Sneč uz Dve čađave dvocevke spada u klasike koje nam je dao Gaj Riči. Ono što je interesantno je da su to prva dva njegova filma i da uz dužno poštovanje nikad više nije uspeo da napravi nešto toliko dobro (ima tu jako zanimljivih ostvarenja pak). Ono što Sneč svrstava u sam vrh su neverovatni likovi koje je Riči osmislio. Imamo u tom trenutku jednu od najvećih zvezda Holivuda, a on glumi "Irskog ciganina boksera" , zatim Stetama koji nije Brus Li (šta?) već pokazuje da ume i da odglumi nešto i on nam je ovde u ulozi naratora između ostalog. Tu je još dosta poznatih faca, da ih sad sve ne nabrajam i ono što je najbolje od svega, Riči je svakom liku dao određenu karakteristiku po kojoj je specifičan.
 


Na početku filma se upoznajemo sa većinom tih likova i te specifičnosti su prikazane na jako lud način. Kod nekoga su to npr nadimci i kratka pričica kako su ih stekli, kod nekoga sam fizički izgled, ponašanje i pojava itd. O svakom liku se vodilo računa i svakom je posvećen neki lud detalj, što urnebesna Ričijeva režija ( a.k.a majstor brzih kadrova), još više pojačava i neke dobre stvari čini vrhunskim. Meni se jako dojmilo upoznavanje sa likom Benisia Del Tora, a on je samo jedan od velikog broja vrhunski osmišljenih njuški prezentovanih predobro.
 


Sama priča nije toliko komplikovana i suštini se sve vrti oko jednog dijamanta. Ali put koji taj dijamant prevali i plejade likova koji prave frku zbog njega u nešto više od sat i po koliko traje, čine ovaj film remek delom. Zbog tog ogromnog broja likova i brzog tempa, film treba pažljivo pratiti kako bi se sve fore, dijalozi i sama fabula razumele u potpunosti. Film nas konstantno baca od jednih likova do drugih, a to sve teče tako fluidno, lepršavo,a opet puno adrenalina, ludila, otkačenih dijaloga i suludog soundtracka koji bar duplo pojačava utisak onog što vidimo.
 

Imamo scenu gde lik dobija naredbu da za odrađeni posao unajmi profesionalce. Ono što on čini je naravno potpuna suprotnost i scene s "profesionalcima" su zlata vredne (kao i sve ostale u principu) , a ceo film je zapravo skup takvih opičenih kadrova, likova i njihovih rasprava, opaski i međusobnih duela. Pomenuo sam već par puta režiju, ali moram još jednom, jer iako ima overkill-ova, oni tako dobro leže celokupnoj priči i atmosferi, da uopšte ne smetaju, već nasuprot proizvode nizove blesavih, suludih scena, isto tako praćenih jednako ludim, sada već čuvenim rečenicama, forama, zezovima i sl. 


Na kraju boks, dijamanti, gangsteri, debeli "eskejp drajver", Irski cigani, neustrašivi pas i svinje koje jedu ljude = Instant klasik i ocena


Ocena: 10/10

3 comments: