Wednesday, August 22, 2018

The Big Short (2015)


Radnja: 2006/7, grupa investitora se kladi protiv američkog tržišta nekretninama. U svom istraživanju oni otkrivaju koliko je tržište korumpirano


Žanr: Biografija / Komedija / Drama
Glumci: Ryan Gosling, Steve Carrell, Christian Bale, Brad Pitt...

Tema kojom se ovaj film bavi je već obrađena u dokumentarcu "The Inside Job" koji nisam gledao (tako da verodostojnost uzmite s rezervom) , ali vidim da je opasno hvaljen. Konkretno ovaj film je rađen po istoimenoj knjizi Majkla Luisa, čoveka poznatog svetu filma po još jednoj ekranizovanoj knjizi "Moneyball". Nisam ni blizu ekonomski ekspert i nikakva dodatna istraživanja nisam pravio, tako da ću film komentarisati isključivo kao "film". Ono što odmah mogu reći je da tema zasigurno više leži dokumentarcu. Kada znamo da on zapravo postoji?! - možemo dovesti u pitanje najpre nužnost ovog ostvarenja. Kao što rekoh, ipak ću ovo komentarisati kao film i dati neko svoje mišljenje o njemu.

E sad, prvo što zapada za oko je zaista odlična glumačka ekipa. Bejl, Gosling, Kerel i Pit u bilo kom filmu je lepo za videti. Oni su navodno zasnovani na istinitim ličnostima, ali da se ne ponavljam po ko zna koji put, komentarisaću ono što film kaže isključivo. Dobra glumačka ekipa ne mora da znači ništa, ako im ne daš dovoljno prostora i kvalitetan materijal. Ovde je sve to fino ukopljeno, svako ima neku svoju mini rolu, neki su malo više zastupljeni i sve je to ok sasvim. Malo više o konkretnim ulogama kasnije. Ono što brzo upada u oko je način kako je ovo režirano. Ne mogu se oteti utisku da ovo podseća prilično na Vuka sa Vol Strita. Pokušao je MekKej ovde da doda fazona, da ovo izgleda drugačije, ali verujem da će mnogi koji se odluče na gledanje pomisliti isto. Nekako sam sve vreme očekivao da će DiKaprio i Džona Hil da iskoče ispred kamere (čak i Margo Robi je tu zapravo). Ali da ne uzmem to kao nešto loše, jer je prilično lepo izrežirano ovo zaista. Brzo seckanje kadrova, luckast soundtrack, probijanje četvrtog zida i sve to u nekom komičnom fazonu. Ništa neviđeno, ali skroz korektno, primamljivo, gledljivo. 

Ono gde nailazimo na prvi problem je gomila, ali bukvalno gomila suludih ekonomskih pojmova, izraza, termina i štatijaznam čega već. I sa tim kreću da sipaju od starta. Taman kada pomislite da vam je nešto jasno, dodaju se novi, pa još jedni i tu negde u drugoj polovini filma ste već davno odustali da pohvatate sve. Ono što je interesantno i sam film vam u dosta navrata u lice kaže "kao da vas ovo zanima zaista, mora da se pitate šta je zapravo SDO, AAA, BBB, evo sad će gola Margo Robi da vam objasni to itd. ". Trikom pokušavaju da nam objasne suštinu . Aha. Možda žele da iskritikuju našu nezainteresovanost, neznanje. U fazonu ko vas šiša, zato što ne znate, prevarićemo vas. Kao što i u stvarnosti ljudi naplaćuju svoje znanje, odnosno neznanje drugog. Ne znam koliko je i da li je to bila namera, ali meni je to delovalo tako. Opet s druge strane koliko god se trudili ili ne trudili da nam dočaraju u kom grmu leži zec, nepažljivom gledaocu ništa ovde neće biti jasno tako da može da se opusti i uživa u kičeraju kojim film odiše. Šalu na stranu film treba pažljivo pratiti kako bi se pohvatala dovoljna većina stvari da se stvori bar neka slika o tome šta se zapravo dogodilo.

Čitav film pratimo kroz prizmu različitih likova. Ono što im je zajedničko je da su svi oni predvideli nešto što drugi nisu(?). U ulozi naratora je Rajan Gosling i on nam se jedini ako se ne varam obraća direktno, probijajući četvrti zid. On je bukvalno Vuk sa Vol Strita ovog filma. Čova koji je učinio sve da se obogati kada je uvideo svoju šansu. Kristijan Bejl kao ludi doktor, bubnjar i fitnes instruktor zanimljivog muzičkog i modnog utiska. Pitate se otkud on u ovom filmu. Možda malo preforsirano, ali svakako predstavlja opuštajuću notu ovog filma. I akademiji se dopao pa je zaradio nominaciju. Tu dolazimo i do lika Stiv Kerela i Bred Pita koji kao jedan od producenata ovde uzima gotovo epizodnu ulogu. Ova dva lika su u filmu zadužena za moralisanje, a Stiv Kerel ima i neku ličnu dramicu. To je nešto što mi nikako ne leže u ovu temu i zaista je upitno. Opet s druge strane lepo je prikazan taj kontrast. Ako želiš da se obogatiš uradićeš to na račun napaćene sirotinje i radničke klase. Nije to Kolumbovo otkriće Amerike, ali je otvoreno rečeno. Film se sprda sa tim, ali to nikako ne krije. I sa te strane ljudski izgledaju dileme koje ima pre svega Kerelov lik, ali opet možda je bolje da su se odlučili za varijantu prikladniju biznismenskoj klasi. Na kraju krajeva novac i ne trpi ovde.

The Big Short ili kod nas nazvan "Velika prevara" nikako nije veliki film, ali je zanimljiv, daje uvid u određene stvari, verovatno i budućnost. Otvoreno govori o nekim stvarima i pored prilično konfuznih dijaloga, uspeva da da neki fotorobot "svetske" ekonomije. Kao što rekoh ne znam šta bih mislio o njemu kada bih se više informisao o samoj temi i pogledao navedeni dokumentarac. I dalje smatram da je dokumentaristički prikaz bliži ovakvoj radnji. Na neki način ovaj film i uzima takav princip. Ako uzmemo u obzir i blago opadanje ritma u drugoj polovini filma, a opet dobru završnicu, ovo je filmsko iskustvo koje je svakako prijalo i stavljam ga u koš dobrih filmova 

Ocena: 7/10

No comments:

Post a Comment