Sunday, June 9, 2019

Kelly's Heroes (1970)


Radnja: Grupa američkih vojnika se prikrada neprijateljskim linijama kako bi se dočepala skrivenog nacističkog zlata

Žanr: Avantura / Komedija / Ratni
Režija: Brian G. Hutton
Glumci: Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Donald Sutherland...

Ovo je uz "The Great Escape" najbolja ratna avantura koju sam pogledao dosad. Otprilike sam vam u prvoj rečenici otkrio koliko je ovo zanimljiv i dobar film. Kad kažem "ratna avantura", pre svega mislim na vedrinu i atmosferu kojom film odiše, naravno uz nezaobilaznost samog zapleta oko kog se film vrti. Odlično je što se film pored sjajne zabave, akcije i humora lepo pozabavio i kritičkom stranom, kako rata, tako i još nekih stvari. Upravo ta strana filma je proizvela i određena preterivanja, ali s obzirom na atmosferu koja prožima film, ne bode to oči baš toliko i samim tim mu se i ne uzima kao neka ogromna mana. Još jedna stvar koja se lako primeti je sličnost sa Tarantinovim Prokletnicima, i ovo je siguran sam bila jedna od njegovih inspiracija za taj ludi projekat.

Prva impresija koju stičemo kako film počne je pogubljenost i haos u kojem se nalazi vojska i vojnici. Kako se scena za scenom smenjuju, taj utisak je sve jači i jasno je da većina ljudi koje vidimo nema jasan cilj, zašto se nalazi na mestu na kojem se nalazi. Ako je cena koju možete platiti gubitak života, onda vam je jasno koliki značaj to ima. U ovom segmentu filma vidimo nešto što je vazda eksploatisano u Apokalipsi Danas, jednom od najludačkijih uloga ikada koju tumači Robert Duval. Ovde to nije baš toliko upečatljivo, ali je svakako odlično prikazano i više se išlo na kartu toga, kako vojnicima usred rata omogućiti osećaj "normalnih životnih uslova". Što bi se reklo, nahrani, napoj, našminkaj gladijatora, pa ga gurni u ring sa zverima. U svim ovim scenama se polako upoznajemo sa likovima i što ih više kroz film gledamo, sve nam interesantnije i smešnije bivaju dosetke i šale koje izgovaraju. Što se tog komičnog dela tiče, malo ko ovde neće zbilja uživati. U svom tom haosu dolazimo do situacije da jedan lik konačno dolazi do jasno zacrtanog cilja koji želi da ostvari. Nakon toga kreće okupljanje istomišljenika i tu najzad vidimo vojničke i taktičke sposobnosti koje krase ove vojnike. Njihov cilj nikako nije human ili dobar, pitanju je pljačka banke,ali je sjajno pokazano kako se organizacija poboljšava, kad imaš interes u nečemu.

Vođu naših heroja tumači čovek koji je u godinama pre snimanja ovog filma dominirao u verovatno najboljoj vestern trilogiji ikad. Čim vidite Istvuda na platnu  (u većini današnjih slučajeva ipak ekranu) ne možete, a da ne napravite paralelu sa ulogama koje su ga proslavile. Pogotovo u ovom periodu kada nas je još itekako podsećao na bezimenog revolveraša. I zaista u filmu možemo videti njegove "cameo" pojave kao i još poneke vesternolike sadržaje, ali da ne spojlujem, ko se odluči da gleda, videće i biće mu drago. Ostali deo ekipe čine manje ili više poznati glumci, ali stvarno kapa dole kako je sjajno stvorena hemija među njima i ovde dolazi do izražaja, ono što prethodno pomenuh, sjajan humor i međusobne prepirke. Moram odmah da izdvojim Donalda Saterlenda i njegovu ludu tenk ekipu. Čovek kao da je lik iz Apokalipse Danas koji se vratio u prošlost da odglumi ovu rolu. Elem kad se ekipa konačno okupi, kreće jedan od meni uvek najzanimljivijih delova, a to je kovanje plana. I ovde vidimo čist primer kako to treba raditi, a kako u današnjim filmovima to ne rade. Dobro ima i ovde nekih suludih poteza, ali su se lepo potrudili da većina njih ima jako pokriće.

Odavno akcione scene u ratnom filmu nisam posmatrao u sličnom raspoloženju. Uglavnom bude jako teško posmatrati sve to, ali ovde su sve to nekako učinili da izgleda usputno, ne toliko "involving", nikako dosadno, jer sve izgleda ide po planu, mada ima definitivno i gubitaka koji će zaboleti i u tim trenucima, dolazi i do osvešćenja šta zapravo gledamo i kakav rizik postoji sve vreme. Film i dalje zadržava avanturističku notu svakako, ali su izabrali sjajan tajming kada da serviraju te "hladan tuš" momente. Ono što sam siguran, ako me sećanje ne vara, do sada nisam gledao ništa što je u ovoj meri pažnju posvetilo borbi između tenkova. Zaista sve fore i fazoni koje ovde vidimo u okviru tih mašinerija, zaslužuju veliki respekt. I tako, kako se završnica bliži ovih scena je sve više tako da će ljubitelji istih jako uživati.

Ono što sam zaboravio da pomenem je sjajna podela uloga svakom od "lovaca" na zlato i kako se brzo ta ekipa povećava što je cilj više "plemenitiji". Eto, ovo je ispalo spontano, možda bi se i Volter Vajt nasmejao. Ko je gledao Brejking Bed, znaće. U svakom slučaju, valjalo bi pomenuti i lik (ako ga likom mogu nazvati s obzirom na njegovu jednodimenzionalnost) generala koji je glavnokomandujući, ili bi bar trebao biti. Iako je proizvod doze smeha, njegova nekompetentnost ume i da zasmeta, pa i da zabrine , ali je jasna aluzija koju nam njime daju. Treba nam neko da podeli medalje kad pobedimo, ali i da podeli odgovornost drugima kad izgubimo. Ništa čudno, ništa novo, tragikomično je nažalost postalo i ostalo hronično. Čast izuzecima! Sve u svemu, da ne mračim na kraju, ovo je ipak film koji će vam sigurno dodati neki plus u raspoloženju. Prva četiri pasusa vam pretpostavljam to garantuju.

8/10

No comments:

Post a Comment